Werken als vrijwilliger

Er zijn, het mooiste wat je iemand kan geven.

De vrijwilligers van VPTZ Noordwest-Friesland willen ‘er zijn’ voor mensen in de laatste levensfase. Dat kan thuis of in de hospice in Leeuwarden zijn. In alle gevallen gaat het om het welbevinden van de terminale cliënt of bewoner. Zijn of haar wensen staan centraal en zijn leidend.


Werken als VPTZ-vrijwilliger doe je niet zomaar, het vraagt wel wat van je. Levenservaring, mensenkennis en inlevingsvermogen bijvoorbeeld. Om kunnen omgaan met de dood en het verdriet van een ander en goed kunnen schakelen tussen gepaste afstand en warme nabijheid zijn belangrijke vaardigheden van een vrijwilliger. Tegelijkertijd ook praktisch inzicht om op tijd te kunnen signaleren wanneer verdere professionele zorg nodig is.

Het werk geeft ook veel terug. Je merkt dat je echt iets betekent voor mensen in een kwetsbare levensfase. Je voelt de dankbaarheid van naasten en mantelzorgers die zich gesterkt en gesteund voelen. Veel VPTZ-vrijwilligers beleven een eigen groei en ervaren de contacten als cadeautjes en zien hun werk als een verrijking van hun eigen leven en inzicht.

Vrijwilliger in de hospice in Leeuwarden
De hospice in Leeuwarden telt zes appartementen en draait grotendeels op de inzet van vrijwilligers. Met elkaar zorgen zij voor een ontspannen en huiselijke sfeer waarin de bewoners zich zoveel mogelijk thuis voelen. Waar nodig helpen de vrijwilligers bij wassen, toiletgang, eten en drinken. Daarnaast geven zij vooral aandacht en nabijheid. Sommige bewoners verblijven alleen in hun appartement terwijl anderen in de woonkeuken mee-eten of nog even buiten van het mooie weer willen genieten.
 

 

 

Heeft u vragen? Bel ons op nummer 06-51490958

VPTZ Noordwest-Friesland     Noordersingel 54     8917 BB     Leeuwarden© 2021 VPTZ Noordwest-Friesland


Overkoepelende organisatie: VPTZ Nederland     |     Privacyverklaring     |     Geschillen     |     Aannamebeleid vrijwilligers     |     Afspraken Thuisinzet


Website: WMMEDiA